Sandra Švorcová

Svoboda pro celý zvěřinec

20. 01. 2013 14:39:36
Kdo mě zná, ví, že jedno z mých triček zdobí nápis SVOBODA PRO KOZY. V současnosti ale mnozí tvrdí, že onu svobodu získala docela jiná rohatá zvířata. Moc často se nestává, abych uveřejnila dva politické články za sebou. Tentokrát jsem si však k obědu pustila něco co by jistě mnohé od jídla odradilo. Dnešní Otázky Václava Moravce se týkaly amnestie.

Lidé se bouří, ze škol mizí obrazy prezidenta, sociální sítě zaplavují různé vtipy a ohlasy. Tak nějak by se ve zkratce dal shrnout pohled člověka, který není do celé věci více zainteresovaný. Zkrátka národ má opět důvod se pořádně vyzuřit. Neuniká nám ale pravá podstata problému?

Do oné protestní akce ve vzdělávacích zařízeních se zapojilo i jisté výběrové gymnázium. Člověk (ovšem nezbavený iluzí) by čekal, že právě tady se najdou lidé, kteří se jen tak slepě nepřipojí k davu a budou trošku přemýšlet. Ovšem i oni, zdá se, jenom podlehli mediální masáži.

Dovolím poukázat na fakt, že amnestie při určitých příležitostech patří mezi tradiční akty. Tím ale rozhodně neobhajuji skutečnost, že byly tresty prominuty i osobám, u kterých se něco takového stát nemělo. Dokonce se ani Václava Klause nezastávám. Je však třeba vzít do úvahy, že i kdyby se nedejbože snažil prosadit amnestii v ještě větším rozsahu, nemuselo dojít k její kontrasignaci. Zkrátka a dobře, hlava státu nemůže o takovémto kroku rozhodnout sama.

Proč se nikdo otevřeně nebouří taky proti lidem jako je pan Koudelka, který se v celé záležitosti dost významně angažoval? Možná kvůli tomu, že nejsou pro média tolik „atraktivní“ a pan prezident si už za některé svoje chyby vysloužil už dopředu oprávněnou antipatii.

Vypadá to, že pod svícnem bývá opět největší tma. Čí je to vina, že se dostalo ven tolik lidí spojovaných s kauzami, které rozvířily veřejné mínění? Vidíme pouze špičku ledovce a ještě zkresleně. Kdybychom ale zjistili všechno, nejspíš bychom tu po pár stoletích zase měli defenestraci a někdo by dokonce letěl z více oken.

Vyjadřování nespokojenosti přináší jistou výhodu. Stmelí lidi proti „společnému nepříteli“ a dá jim pocit sounáležitosti. To ale zároveň přináší riziko, že se taková skupina může stát obětí manipulace. Právě to se v těchto dnech zřejmě děje. Jaké další důsledky bude mít? Nezbývá než se nechat překvapit...

Autor: Sandra Švorcová | karma: 9.77 | přečteno: 568 ×
Poslední články autora