2.11. - Památka zesnulých

2. 11. 2012 23:04:16
Stánky s věnci a květinami. Přeplněné parkoviště vedle hřbitova. Sychravé počasí ne nadarmo nazývané podle onoho dne právě dušičkové. Tak takhle uctíváme památku těch, kteří už nejsou mezi námi.

Smrt představuje asi největší tabu v naší současné kultuře. Bylo by plýtvání slov omílat onu známou pravdu, že jsme si zvykli dělat jako by existovala jen za zavřenými dveřmi. Možná se zdá, že ubývá takových, kteří jsou schopní ubránit se strkání hlavy do písku. Nechme to však být, protože k takovému jednání můžou mít důvody, které znám na vlastní kůži.

Strachem z umírání se zabýval už Epikuros, který ho označil za jednu ze dvou příčin lidské strasti. Do jisté míry pak nabídl východisko. „Když jsme tu my, není tu smrt, a když je tu smrt, nejsme tu my.“ A právě moment, kdy máme pohlédnout do tváře člověku v posledních vteřinách jeho života představuje chvíli, která se do této teorie nehodí. Jak známo, člověk je tvor pohodlný a nepříjemným prožitkům se rád vyhne. Někdy ale bohužel z různých důvodů i vyhnout musí. Lépe řečeno, u onoho okamžiku být nemůže, přestože byl připravený blízkého na konci pozemské cesty doprovázet. V druhém případě se nedá dělat vůbec nic. Žijeme ve městech a dojíždíme do školy nebo práce často i desítky kilometrů, zatímco naši předkové měli skromné stavení a k živobytí jim stačilo malé hospodářství.

Shodou okolností jsem nedávno viděla emocemi doslova nabitou divadelní hru Oskar a růžová paní, jehož hlavním tématem bylo právě umírání a smrt. Zážitek ještě umocnil fakt, že jsem toto představení shlédla v kostele. Okamžitě mi došlo, proč jistý můj kolega bloger neodolal a šel se na něj podívat potřetí, přičemž se o něm dvakrát zmínil ve svých článcích na konkurenčním webu. Každopádně nehodlám prozrazovat děj a místo toho vřele doporučuji všem Východočechům, aby se zašli 18.12. podívat do Divadla Drak.

To už jsem ale trochu odbočila od tématu, které mě původně přimělo psát. I vám, milí čtenáři položím řečnickou otázku: „Byli jste také zapálit svíčku za své nejbližší? Pokud ano, co vás ke hrobu případně rozptylové loučce dovedlo?“ Když jsem se zeptala nahlas, dočkala jsem se většinou záporné odpovědi. Naplno pak říkám, že nikoho z nich neodsuzuji, možná spíš naopak.

Protože dotyčné osoby znám natolik, abych na položení takového dotazu sebrala dost odvahy, vím, že jejich důvody jsou stejné nebo podobné jako moje. Opravdu si nemyslím, že bych v sobě neměla ani trochu úcty například prarodičům z matčiny strany. K tomu, abych si zvlášť na babičku vzpomněla, stačí skutečně málo. Rozhodně se mi však tyhle „instantní vzpomínky“ nevybavily třeba minulý rok, když jsme s rodinou po náročném pracovním pondělku chvátali s věncem a lucerničkou na druhý konec města, jen „abychom to stihli ještě za světla“. Za to mi dodržení tradice vážně nestojí.

Každý jsme jiný. Je jen dobře, pokud někdo vítá dušičky skutečně jako příležitost, jak věnovat chvíli těm, kteří se navždy zapsali do jeho srdce a v něm žijí dál. Tak by to také mělo zůstat a ne jen z nutnosti dodržovat tradici. Tím víc pak hrozí, že si generace po nás na přelomu října a listopadu vzpomenou jen na americkou komerční podobu tohoto svátku - Halloween.

Autor: Sandra Švorcová | pátek 2.11.2012 23:04 | karma článku: 9.61 | přečteno: 784x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 169 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 311 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 550 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...