Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta píp si na mě zasedla!

Budete se divit, ale tentokrát slovíčkem píp nemyslím sprostší výraz pro genitál. Stejně tak se nehodlám rozohňovat nad způsoby, které panují na univerzitě ve městě perníku, kde dotyčná působí, ani o tom, že právě kvůli ní jsem se dnes opět shledala se svojí bývalou kolegyní. Ta totiž taky přešla k nám na vyšší odbornou školu.

Ona vyučující, která mě k napsání tohoto článku inspirovala víc než kterýkoliv jiný pedagog s ne zrovna příjemným chováním, nemá s přirozením opravdu nic společného. Ačkoliv, jedna podobnost by se přece jen najít dala (možná si někteří věrní čtenáři vzpomenou na „ptačí“ článek), jenže tím bych mohla nechtěně urazit její kolegyni, taktéž s příjmením nad kterým by ornitolog zaplesal. Ale teď už vážně.

Nedávno jsem v diskusi na vděčné téma puberta se zájmem četla příspěvky, které snad ani nemohly být protichůdnější. Může se to stát i vám, respektive vašim dětem. Troufám si říct, že kdybychom se měli bavit o mírnější formě, zažili něco podobného snad všichni. Ano ano, už je to tak. „Ta učitelka (podle libosti lze místo tohoto slova použít i podstatně sprostší) mě prostě dusí!“

Ke své spokojenosti můžu zatím prohlásit, že studuji na škole, kde (zaklepávám na dřevo) jsem zatím zažila ze strany vyučujících velmi vstřícný přístup. Co už ale bohužel říct nemůžu a pro mé pravidelné čtenáře to není tajemství, na předchozích školách něco takového patřilo spíše mezi světlé výjimky.

Taková situace, kdy profesor nedusí třeba jen jednoho člověka, ale rovnou celou třídu, pak vždycky pořádně zamíchá kartami nejen ve školním kolektivu. Záleží totiž taky hlavně na reakci rodičů. A právě tady začala být ona diskuse zajímavá.

Jak už by se dalo tušit, jeden tábor zastával názor, že autorita má zůstat autoritou za každou cenu. Někdy tenhle postoj může zajít až tak daleko, že ohrozí důvěru rodiče v to, co mu jeho potomek říká už kvůli tomu, že ho rozladí rozhovor s oním nepříjemným vyučujícím. V drtivé většině ale bude pravda někde v půlce a ani na jednu „verzi“ se nelze spolehnout. Každopádně příčina konfliktu zůstane skrytá.

Neméně zarážející je i chování takových, kteří rovnou po předchozích zkušenostech označí „problematického“ pedagoga za kus hovězího dobytka případně pohlavní orgán. Tento přístup pak může zhoršit situaci tím, že ještě přilévá olej do ohně. Nevzbudí totiž v chudákovi studentovi pocit zastání, ale bude nejspíš znamenat jen posvěcení jeho osobního vzdoru. A co se mi může stát, když od toho (individu nižší inteligence) dostanu dútku. Naši si o něm stejně myslí to co já…

Není třeba ani dodávat, že se situace v obou případech nejspíš bude ubírat špatným směrem. Kromě výše zmíněných negativních dopadů se může ještě přidat třeba absolutní ztráta motivace k učení (pochopitelně daná touhou studenta vzdělávat se v daném oboru), problémům v ostatních předmětech nebo v nejhorším případě dokonce nastartovat jakoukoliv z rozmanitých psychosomatických nemocí. Co se tedy dá dělat?

Zaprvé, důsledně se vyvarovat jakýchkoliv přehnaně emotivních reakcí. Ano, lehce se to říká, ale hůře plní. Jak už jsem nastínila výše, ve většině případů bývá situace poněkud komplikovanější. Někdy ani není od věci přečíst si názory na daného vyučujícího. Jestli myslíte, že třeba na server spoluzaci překypuje jen kritikou, není tomu tak. V případě, že se ozývá více studentů a jejich názory se podobají jako vejce vejci, lze si prostředí ve škole už celkem dobře představit.

Co se týká schůzky s „píp“ profesorem (ačkoliv takoví si ani tohle označení nezaslouží) nebo dokonce stížnosti na něj, pak je potřeba zvážit vhodnost těchto možností přísně individuálně. Po vlastní zkušenosti bych právě nějakou slušnou a adekvátní formu upozornění na daný problém volila, ale pokud možno tak, aby nedošlo k vybíjení zlosti ze strany onoho vyučujícího.

Nejzásadnější ale vždy zůstane v případě že je to možné nalezení příčiny a hlavně odstranění výše zmíněných nežádoucích důsledků. A věřte mi, má to smysl i v případě, že dojde k těmto nepříjemnostem až na vysoké škole. Právě ta totiž taky pomáhá formovat vztah k budoucí práci. V tomto případě pak může znít dilema následovně: „Mám začínat každou směnu ochromená permanentním strachem z průšvihu (který pak paradoxně může chybu přivolat) nebo raději i za cenu dalšího roku ve školní lavici pochopit, že existuje taky jiný přístup?

Autor: Sandra Švorcová | úterý 6.3.2012 18:50 | karma článku: 8,71 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...