Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Necháme si kálet na hlavu?

Existuje snad jen jediné místo kam i král musí sám. Ano, už podle nadpisu nebylo těžké uhádnout, že se zmíním o nepříliš „voňavém“ tématu. Na naší planetě žije už více než 7 miliard lidí. Ovšem až třetina z nich nemá k dispozici pro nás tak běžnou věc jako je záchod.

Nedávno jsem právě o tomto palčivém problému četla článek na konkurenčním serveru. Právě s tímto článkem souvisí také můj nadpis. Na internetovém vyhledavači, na kterém najdu tam co hledám, jsem totiž uviděla tučný titulek: „Výkaly nám přerůstají přes hlavu…“ Otázku, kterou jsem si stejně jako jistě i mnozí další čtenáři položila, snad aspoň zčásti odpovím.

Ale teď už k oné horké aktualitě. Bohužel jsem se nedozvěděla nic nového pod sluncem, protože důsledky špatné hygieny spojené s touto tělesnou potřebou, které zde byly popisované, jsou lehce odvoditelné. Stačí zmínit, že právě tady můžeme hledat příčinu vysoké úmrtnosti na nemoci přenášené takzvanou fekálně orální cestou. Zkrátka a dobře, voda s kontaminovanými výkaly například prosákne do půdy, která je užívaná k pěstování plodin. Odtud už není daleká cesta do těla hostitele a jak by řekl můj učitel mikrobiologie, ty breberky, které do té doby seděly a čuměly, zajásají.

Abych byla zcela přesná, dále se autor článku ještě zmínil i o dalších rizicích absence tohoto hygienického zázemí. Detaily toho jak probíhá vykonávání velké potřeby například v některých rozvojových zemích si pak také dovolím z pochopitelných důvodů vynechat. Proč? Zkrátím to. Asi bude nutné zamést si nejdříve před vlastním prahem.

Různé výzkumy uvádějí různé procento osob ignorujících mytí rukou po použití WC. Není vzácností, že někteří nepovažují za nutné ani splachovat, a to nejen na veřejných toaletách. Ty potom často představují kapitolu samu o sobě. Myslím, že se nemusím zmiňovat o „chuťovkách“, které je možné tam najít. S nějakou z nich se asi už setkal každý.

Kdosi moudrý prohlásil, že genialita spočívá v dolaďování maličkostí. Však co se stane, když si odbudu svoji potřebu? O danou místnost se nějakou dobu nezajímám a po mě potopa. Takhle ještě stále někteří uvažují. Někteří (a teď se, milí muži, neuražte) příslušníci silnějšího pohlaví stále zastávají názor, že ke třem správným chlapským odérům má patřit i moč. Ale není právě tohle ta maličkost, která třeba změní pohled cizinců na naši zemi?

Není třeba hned do mísy lít hektolitry čistících prostředků, které zahubí nejen 99% bakterií, ale třeba také nás. Co takhle začít právě od výše zmíněných maličkostí a zapracovat i na tomto prvku naší kultury? Pro začátek stačí odstranit nečistoty zatáhnutím za splachovadlo (přinejhorším použít patřičnou pomůcku nazývanou stejně jako sexuální pracovnice) a otevřít okýnko pokud je to možné. My si totiž na tu hlavu slušně řečeno asi nejvíce kálíme sami, respektive právě sami můžeme svoje prostředí nejsnáze ovlivnit.

Autor: Sandra Švorcová | pondělí 7.11.2011 13:11 | karma článku: 8,64 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Sandra Švorcová

Za blbost se platí

Po delší době jsem opět navštívila Pardubice, a to s nepříliš lákavou vidinou vyřizování administrativy. Jako obvykle mě čekala dvacetiminutová procházka po Třídě míru. A to bych nebyla ženská, aby mi sem tam očko neujelo a neprohlížela si zboží ve výlohách. Oblečení, elektro, knihy... Přitom však dobře vím, že uspokojím právě jen oči a radost si neudělám. Obvykle totiž u sebe jaksi nemám patřičný obnos a můj účet taky zeje prázdnotou. Podobně jako tentokrát, kdy mi obsah peněženky stačí akorát na nákup večeře.

14.7.2013 v 15:48 | Karma: 11,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Dobrou chuť, pokud právě jíte pražskou šunku

Když si někdy chceme dopřát lepší snídani, navštívíme místo hypermarketu pekárnu a řeznictví. Zvláště mužská část rodiny totiž tvrdí, že není nad čerstvý chleba a kvalitní šunku. Třeba tu pražskou, o kterou se v současnosti vedou spory se Slovenskem, Německem a Rakouskem. Konzumenti této lahůdky jsou znepokojení. Euroskeptici jásají, protože jim tato situace přihrála další argument podporující jejich smýšlení.

28.5.2013 v 13:38 | Karma: 11,53 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Tak tady se to stalo...

Začalo to tak nevinně. Při cestě ze školy mě napadlo, že bych snad na blog opět mohla přidat nějaký svůj důvtipný postřeh. O chvíli později to vypadalo, že je o tématu rozhodnuto. Inu, o kom se mluvívá, nedaleko bývá. S dotyčnou osobou jsem se na nádraží nikdy neviděla, ačkoliv pravděpodobnost setkání byla poměrně vysoká. A najednou: „Jé, ahoj...“ Onen človíček si jistě domyslí a druhým dechem dodávám, že jsem ho nepomlouvala. Nakonec si ale článek o podobných všem tak důvěrně známých příhodách odpustím. Těsně před příchodem domů mě napadla myšlenka zcela jiná, poněkud závažnější.

15.4.2013 v 18:56 | Karma: 7,21 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Neklepat? Leda na čelo...

Musím se přiznat, že patřím k těm, o kterých platí, že člověk zasvěcený do tajů zdravotnictví bývá nejhorším pacientem. Sem tam však lékaře musí navštívit každý. Asi nejméně příjemné pak pro spoustu lidí bývá čekání. Když jsem se nedávno vypravila na preventivní prohlídku, měla jsem ale celkem štěstí.

6.4.2013 v 14:48 | Karma: 10,24 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Sandra Švorcová

Apríl!

„No, ahoj Honzo, co se děje?“ „Hele velikej průser! Něco je s autem. Museli jsme ho nechat odtáhnout do servisu, asi budem muset domů vlakem...“ „No teda to je bezvadný, kolik to asi bude stát?“ „Ha ha, víš co je dneska za den? Ne, už jsme na cestě a všechno je v pohodě...“

1.4.2013 v 20:58 | Karma: 6,32 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...